Glossary/nl

From RepRap
Jump to: navigation, search


Dit is een lijst met veel voorkomende termen en afkortingen die worden gebruikt binnen de RepRap community.

ABS

Acrylonitrile Butadiene Styrene. Een thermoplastic dat kan worden gebruikt door een 3D printer voor de fabricage van artefacten.

Vaak wordt ABS gebruikt als afkorting, hier wordt dan in de praktijk verwezen naar ABS draad: gebruik je ABS in je Mendel?

Bed

Het bed. De plaat waar een 3D printer de onderdelen op maakt.

Tandriem

Een getande riem. Gewoonlijk vezel versterkt om uitrekken te voorkomen. Een tandriem wordt gebruikt om de beweging van de motor over te brengen op andere onderdelen van de machine.

BOM

Bill Of Materials. De onderdelenlijst. Er zijn onderdelenlijsten voor de hele Mendel en voor individuele componenten.

Carriage

Het bewegende wagentje op de X-as van een Mendel waar de extruder op rust. Vaak naar gerefereerd als: x-carriage.

Copolymeren

Copolymeren zijn additieven die in polymerenmixen zitten met de bedoeling om bepaalde eigenschappen aan het hoofdpolymeer te geven.

Alle polymeren hebben bepaalde gewenste eigenschappen, maar brengen daarbij ongewenste eigenschappen in de mix. Een goed voorbeeld is Styreen, welke een transparant en nauwkeyurig polymeer is. Maar het wordt heel broos onder invloed van zonlicht. In bepaalde commerciële vernissen wordt Butadyeen toegevoegd voor verhoogde flexibiliteit, en UV-beschermers om het duurzamer te maken. Het grootste verschil tussen copolymeren en vullers is dat de eerste meedoet met de chemische reactie en een binding aangaat met het hoofdmonomeer.

Dikke plaat

Een stevige platte plaat van 4-6 mm dik materiaal dat wordt gebruikt als printoppervlak. Een variëteit aan materialen zijn al eens gebruikt, maar de belangrijkste eigenschap is dat het vlak is.

Draad

Twee toepassingen:

  • Plastic materiaal als draad (vaak 3 mm) als grondstof voor 3D printers.
  • Geëxtrudeerd plastic (vaak < 1 mm)

EVA

Ethylene Vinyl Acetate. Eerdere ontwerpexperimenten van RepRaps gebruikten kant en klare EVA lijmpatronen in warmtelijmpistolen. Deze lijmpatronen zijn meestal van EVA gemaakt. Dit materiaal smelt zo rond de 85 °C.

Extruderen

Het deponeren van materiaal op het bouwplatform. Normaliter gebeurd dit door het verwarmen van een thermoplastic en door een spuitmond persen.

Extruder

Een set van onderdelen dat het voeden en extruderen van bouwmateriaal verzorgd. Het bestaat uit twee delen: een koud-eind welke het thermoplastisch draad van de rol trekt en een verwarmingskop dat de thermoplast verwarmt en extrudeert.

FDM

Fused Deposition Method. Hetzelfde als FFF.

FFF

Fused Filament Fabrication. Een druppel materiaal (plastic, wax, metaal, etc.) wordt op of naast hetzelfde materiaal geplaatst en lijmt aan elkaar (hitte of chemische reactie).

G-code

De informatie welke over de aansluitkabel met de PC en de meeste 'computer numerical control (CNC)' machines -- waaronder de meeste RepRaps -- wordt verzonden is G-code. In principe zou een mens direct in G-code commando's kunnen geven aan een RepRap. De meeste mensen geven de voorkeur aan een van de vele CAM Toolchains die een STL file interpreteren en als regels G-code naar de machine sturen.

Een aantal onderzoekers ontwikkelen Firmware/Alternative#alternatieven voor G-code.

Kapton Tape

Hitte-bestendige polyamide plaktape. Het wordt gebruikt om het verwarmingselement aan de extrudeerbuis te bevestigen. Het kan ook worden gebruikt op een verwarmingsplaat.

Katalysator

Een katalysator is een substantie die een chemische reactie versnelt zonder zelf opgenomen te worden door de reactie.

Kikker

Ook bekend als geplette kikker, dit is een onderdeel waar de printplaat aan wordt verbonden. De kikker verbindt direct met de lineaire lagers op de Y-as. De naam komt van het originele Sells Mendel onderdeel dat leek op een "geplette kikker".

Monomeer

Een molecuul dat, onder de juiste omstandigheden, aan elkaar kan binden om zo grotere moleculen te vormen, polymeren genaamd. Een monomeer moet twee of meer van zulke bindingen kunnen vormen met andere monomeren.

NEMA

Meestal bedoeld om naar een specifieke afmeting stappenmotor te refereren.

Nichrome

Een legering van nikkel en chroom. Nichrome draad wordt gebruikt als verwarmingselement in veel extrudeerbuisen en sommige ontwerpen voor een verwarmingsplaat. Eenvoudiger en minder rommelige emaille weerstanden kunnen voor hetzelfde doel worden gebruikt.

Oligomeer

Oligomeren zijn grote moleculen die bestaan uit monomeer eenheden, verbonden in een in meer of mindere mate boomstructuur, om zo de polymerisatiezaden te leggen voor het uiteindelijke polymeer. Een vrije analogie zou zijn dat monomeren zijn tot oligomeren als wat een watermolecuul is tot een sneeuwvlok. In commerciële harsen worden oligomeren gemixt met hun monomeercomponenten om zo een polymeer met de gewenste eigenschappen te krijgen, dankzij de mogelijkheid om het polymerisatiepoces ruimtelijk te organiseren.

Parametrisch

(Adjectief) Aanpasbaar in alle dimensies. Een parametrisch model is er een die kan worden vergroot and/of verstoord om zo aan de eisen van de gebruiker te voldoen. Als het onderdeel een 1 cm gat heeft, kan je die selecteren en er een 5 mm gat van maken met slechts een paar klikken. In tegenstelling tot een STL-mesh (zie #STL), welke een stuk lastiger te aan te passen is.

Het standaardformaat voor veel nuttige softwarepaketten kan parametrische modellen opslaan.

PEEK

Polyether Ether Ketone. Een hoge temperatuur thermoplastic welke als thermische barriere in de extruder wordt gebruikt.

PLA

Polylactic Acid. Een bioafbreekbaar thermoplastic polymeer bruikbaar als grondstof voor een 3D printer.

Vaak wordt de afkorting PLA gebruikt. Er wordt dan PLA-draad bedoeld: Ik gebruik PLA in mijn Mendel.

PTFE

Polytetrafluoroethylene (Teflon). Een thermoplastic met gladde eigenschappen. Vaak gebruikt als bus in de extruder om frictie met de draad te minimaliseren.

RAMPS

Reprap Arduino Mega Pololu Shield - één van de populairdere soorten officiele elektronica.

RepRap

Een RepRap-machine is een rapid prototyping machine die een significant deel van z'n eigen onderdelen kan fabriceren. Het RepRap-project is een queeste om een desktop-maat RepRap-machine te maken.

reprappen
v. Iets maken in een RepRap-machine.
reprappabel
adj. Kan in een RepRap-machine gemaakt worden.

Zie ook: About

RepStrap

Een 3D-printer die kan gebruikt worden om een RepRap te maken, maar het is zelf geen RepRap, aangezien het niet door een RepRap gemaakt was. Deze worden zeldzamer sinds Mendel geprintte plastic onderdelen steeds meer beschikbaar komen, maar ze zijn nog steeds populair. Ze worden vaak verkocht als kit, of gemaakt uit bijelkaargesprokkelde onderdelen.

Zie ook: What Tooling Do You Have

RP

Rapid Prototyping. Het maken van een object in een 3D printer kost slechts een paar uur, in tegenstelling tot het sturen van een taak naar de modelwinkel waar het dagen of weken kan duren.

Stappenmotor

Motors die opereren met discrete rotatieintervals. Dit is het meestgebruikte type motor voor de Mendel, the eerdere Darwin, en Repstraps.

STL

Kort voor Stereo Lithografisch, wat een aanbevolen bestandsformaat is dat wordt gebruikt om 3D-objecten te beschrijven. Een ontwerpprogramma (e.g. AoI) kan een STL-bestand produceren welke dan in een 3D-printer of renderprogramma gevoerd kan worden.

Mogelijke alternatieven voor STL worden besproken bij een communityspecificatie voor een verbetering van STL-bestanden.

Uitharden

Het proces waarbij het model hard wordt in z'n uiteindelijke vorm.

Verwarmingskop

De onderdelen van een extrudeerkop dat het plastic (of andere materialen) smelt. Verwarmingskop onderdelen kunnen tot temperaturen van ongeveer ~240 °C worden verwarmd (hedendaags thermoplastisch extruderen). De verwarmingskop is het deel dat gewoonlijk aan het eind van de extruder zit. Het moet daar het heetst worden.

Verwarmingsplaat

Een verwarmde constructieplaat dat voorkomt dat de basis van een geëxtrudeerd onderdeel te snel afkoelt en krimpt. Het krimpen leidt tot kromtrekken door interne spanning in RepRapped onderdelen. Meestal is het resultaat dat de hoekjes van een onderdeel los komen van de constructieplaat. Verwarmingsplaten leveren meestal onderdelen met een hogere bouwkwaliteit op.

Viscositeit

Voscositeit is de eigenschap van vloeistoffen die hun weerstand tegen vloeien bepaalt. Hoe hoger de viscositeit, hoe moeilijker het materiaal wil extruden of dispensen (meer energie/druk zal nodig zijn). Ook, hoe hoger de viscositeit, hoe minder het materiaal zal gaat zakken of vervormen tot het verhardt.

Voor een gedetailleerde definitie zie Viscositeit op Wikipedia.

Vitamine

Een niet-gerepliceerd onderdeel.

In RepRap-jargon is een "vitamine" alles dat nodig is voor een RepRap maar er niet met een kan worden geprint. Bijvoorbeeld moeren.

Vlonder

Een techniek om kromtrekken te voorkomen. Onderdelen worden gebouwd op een vlonder gemaakt van weg te gooien materiaal in plaats van het direct op de constructieplaat te plaatsen. De vlonder heeft een groter oppervlak dan het onderdeel heeft zo meer plakkracht. Het wordt weinig gebruikt in combinatie met verwarmingsplaten.

Vuller

Vullers zijn stevige materialen die aan polymeren (of cement) worden toegevoegd maar er niet chemisch mee interacteren. Ze blijven inert maar voegen bepaalde gewenste mechanische eigenschappen toe aan het middel. Dit kan zijn om de dichtheid te veranderen (maakt het middel zwaarder of lichter), verhoogde sterkte (vezels...), weerstand tegen afschaving en verbeterde thermische eigenschappen (zand...), of slechts het verdunnen van het middel om het zo gemiddeld goedkoper te maken.

Wade's Extruder

Een alternatief voor de standard extruder.

Zetten

Zie: Uitharden.