RepRap/tr

From RepRap
Revision as of 13:19, 13 September 2013 by 3byazici (talk | contribs) (Bitiş noktaları)
Jump to: navigation, search


RepRap insanlığın ilk genel amaçlı kendinden-türetebilen üretim makinesidir.

RepRap masa üstü kullanımı için serbest bir plastik obje yazıcısıdır. Zaten RepRap'te bir çok plastik parçadan oluşmaktadır ve RepRap yine kendisi bu parçaları ve kendi RepRap oluşturma kitini yazdırabilir. Parçaları birleştirip yine bir RepRap yazıcı elde edebilirsiniz bir arkadaşınıza verebilirsiniz. Ayrıca kullanışlı bir çok materyal yazdırabilirsiniz. RepRap bir türetim makinasıdır, ve her kesim için çok faydalı olabilir. Siz de kendinize hitap eden bir çok şeyi bu yazıcı ile üretebilirsiniz.

RepRap.org bir topluluk projesidir. Bunun anlamı bu site de dahil herşeyi düzenleyebilirsiniz, daha iyi hale getirebilirsiniz, kendinize ait yeni sayfalar oluşturabilirsiniz.

Topluluk portalımızda daha fazla bilgi bulablir ve girişimimize sizde dahil olabilirsiniz. Aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz, sol tarafta bulunan İçerik listesinden daha fazlasını keşfedebilirsiniz. Diğer dillerde hazırlanmış içerikleri görebilirisinz. RepRap ilk düşük maliyetli 3B (3 boyutlu) yazıcı projesidir ve açık kaynak (içerik) olarak oluşturulmuştur, çok geniş çapta üne ve üyeye sahiptir.

Modeller

Sürekli yeni modeller ve yeni teknikler ekleniyor, aşağıda bazı örnekleri görüyorsunuz.


Yazılım Paketleri

Yazılım Paketleri 3 kısıma ayıralım.

  1. Bilgisayar Destekli Dizayn araçları. (CAD)
  2. Bilgisayar Destekli Üretim araçları. (CAM)
  3. Donanım Yazılımı (Firmware).

Bilgisayar Destekli Dizayn (CAD)

Bilgisayar ile 3B parçaları çizmek için kullanılan yazılımlar.


Yazılım

CAD araclari size kolay ve etkin bir düzenleme imkani sunar. Bazen CAD dosyaları parametric dosyalar diye de duyabilirsiniz. İçeriğinde Yapısal geometrik katilar vardır (CSG)Constructive Solid Geometry. CSG'ler ikilik (boolean) ağaç yapısı içerisindeki işlemler ile ilkel şekiller barındır, misalen küp, küre, silindir, piramit vb. Free/Libre/Open Source Software (FLOSS) programlari bu katagoriye girebilir.

Dosyalar

Çoğu zaman 3B uygulamalar içeriklerini özel biçimde saklarlar. Böylece CAD ile yapılan çizimler sıkça değiştirilerek ticari gizlilik sağlanır.

Çok az değiştirilebilir CAD dosyası vardır file formats. Değiştirilebilir türde iki geniş kullanımlı CSG dosyası: STEP ve IGES. İkiside doğruların geometrisini parametrik verilerden alır ve yalnızca "ölü" katılar vadır. Özellik eklenip çıkartilabilir ama temel şekil kilitlidir.

STL, en geniş kullanımlı değiştirilebilir kafes(Mesh) formatıdır. STL dosyaları önemlidir çünkü aşağıda da gördüğümüz gibi CAM araçları olarak kullanılmaktadır.

Kafes dosyaları CSG formatına çevirilemez, çünkü parametrik veri içermezler - yalnızca poligon vertikallerin koordinatlarını barındırır bu da katı hacim oluşturur. Ancak CSG dosyaları Kafes formatına dönüştürülebilir.

Eğer bir parça dizayn ediyorsanız CSG CAD uygulaması kullanmak iyi bir fikirdir ve size orijinal parametrik dosyası yanında STL dosyası üretir.

Bilgisayar Destekli Üretim (CAM)

Bilgisayar Destekli Üretim veya CAM araçlari CAD dosyalarını anlar ve onları RepRap elektroniğin anlayabileceği makine-dostu bir formata çevir.

Yazılım

Dilimleme Yazilimlari (Slicing Software)

3B bir veriyi makine-dostu formata çevirmek için CAM yazılımının STL dosyaya ihtiyaci vardir. Makine-dostu formata G-code {Geometrik Kodlar} diyoruz. Daha önceki nesil RepRap'ler SNAP protokolünü kullanıyordu ama günümüz endüstri standartı şu anda G-Code'larıdır. STL dosyalarını G-Code formatına çevirmek için aşağıdaki programları kullanabilirsiniz.


  1. Skeinforge
  2. RepSnapper
  3. RepRap Host Software
  4. Slic3r
  5. X2sw
  6. SuperSkein

STL dosyalarını G-code'larına çevirmek bir salamı dilimlemek gibidir ve her dilim için Kafa: güzergah, gereken plastik kadar filament beslemesi ve mesafedeki durumu belirlemelidir. (Normalde STL dosyalarını tamire, düzenlemeye ve manpülasyona gerek yoktur ama yinede isterseniz kullanışlı bir araç olarak: Useful Software Packages#Software for dealing with STL files)

G-code yorumlayıcılar (G-code interpreter)

G-code'larınızı oluşturduktan sonra onları G-code yorumlayıca iletebilirsiniz. Yorumlayıcı tüm satırları okuyup gerekli hareket için elektronik sinyalleri RepRap motorlarina iletecektir. Genel olarak iki tür G-code seçenegi vardır:

  1. Çalışma istayonu programı EMC (veya başka CAM yazılımı) donanımı direkt kontrol eder veya
  2. RepRap elektronik platformunun üzerindeki bellenim (firmware) G-code'ları yorumlayacak arayüze sahiptir.
G-code gönderici (G-code sender)

G-code dosyalarını entegre yorumlayıcı donanıma göndermek için şunlardan birine ihtiyacınız olacak:

  1. G-code dosyanızı bir hafıza kartına yükleyin (genellikle SD kart) eğer sisteminiz destekliyorsa!
  2. RS-232, TTL level ve genellikle USB üzerinden G-code'larınızı damardan besleyebilirsiniz (Drip-feed) (genelde satır satır işlenir). Başarılı bir bağlantıdan sonra bu programlar ile işinizi görebilrisiniz:

Bazı bellenimler (firmware) çapraz platform çalışırken bazıları yalnızca belirli platformlarda çalışmaktadır.

Dosyalar

CAM araçlarının kullandığı genel dosyalar şunlardır: STL ve G-code. Mendel için geçerli STL dosyaları reprap'te saklanmaktadır subversion. Bu kopyaları almak için ubuntu'da şu komutları çalıştırın:

sudo apt-get install subversion
svn co https://reprap.svn.sourceforge.net/svnroot/reprap/trunk/mendel/mechanics/solid-models/cartesian-robot-m4/printed-parts/

Böylece tam STL dosyaları setine sahip olursunuz. Ayrıca dikkat ederseniz bu dizin içinde AoI files vardır. Bu dosyalar Art of Illusion içindir. Bu CAD uygulaması parçalarin orijinal dizayninda kullanılmıştır ve STL dosyası olarak saklanmiştır.

Bellenim (Firmware)

Reprap elektronik pahalı olmayan Atmel AVR gibi işlemciler ile kullanılır. Bu işlemciler ilkel yazılımları çalıştırabilecek güce sahiptir. Doğru yazılımları yükleyebilmek genel olarak şu adımlardan oluşur:

  1. Bu arayüzü bilgisayarınıza yükleyin Arduino IDE.
  2. Internetten bir kaç tane bellenim kodu indirin.
  3. Donanımınız için gereken küçük kod değisikliklerini yapın.
  4. Kodunuzu Arduino ile derleyin IDE.
  5. Kontrolcünüzü bilgisayarinıza USB kablo ile bağlayın.
  6. Bellenim dosyanızı kontröcünüze yükleyin.

G-codes

Mikro kontröcünüzün bellenimini yükledikten sonra cihazınız (USB veya COM port üzerinden)G-code'ları kabul etmeye hazırdır. Bu kodları elle yazarak girebileceğiniz gibi bir terminal veya port ile de gönderebilirsiniz. Eğer program kullaniyorsaniz genel formatlar şunlardır gcode.

Tüm geçerli belleninler bkz: List of Firmware. En günceller:

Yazılım

Bellenimi derlemek ve arduino-temelli elektronik cihazınıza yüklemek için arduino IDE'yi web sitesinden indirebilirsiniz.


Dosyalar

Bellenim dosyaları genellikle Arudino için kaynak kodları projeleri şeklindedir IDE. Arduino kaynak kodları şunlar olabilir PDE (veya Arduino ver 1.0 için, INO) bazen de yanlarında .cpp and .h dosyaları olur. Arduino IDE derlemede tek bir .hex dosyası oluşturur. Eğer Arduino IDE'ye yükle/gönder (upload) yaparsanız bu .hex dosyasını elektronik sisteme yükler.

Daha Fazlası

Genel olarak şu şekilde değerlenedirilebilir (CAD yazılım kısmı hariç) RepRap Toolchain.jpg

Elektronik

Genel bakış

Genel olarak reprap elektronik 5 alana bölünür.

Kontrolcü

Kontrolcü reprap'in beynidir. Neredeyse tüm reprap kontrolcüler bu temel çalışmadan gelir Arduino. Bir çok varyasyon mevcuttur ama aşağı yukarı temelde prensipleri aynıdır. Bazen kontrölcüler tamamen yekpare devre olarak tasarlanır, bazen de böyle Arduino Mega eklenti olarak ('shield') tasarlanır. Daha fazlasi List of electronics.

Adım motorları

Bir stepper motor elektrik motorudur ve kontrölcü ile tam olarak kontrol edilir. Bir çok reprap 4, 5 adet adım motoru kullanır: birer adet x/y/z eksen hareketleri için (bazen z eksenleri için 2 adet) ve 1 adette extruder (püskürtme) için.

Adım sürücü

Bir stepper driver çip ile adım motoru arasında anlaşma sağlayan adam gibidir. Adım motora doğru hareket etmesi için gerekli sinyalleri iletir. Bazen adım motorlar devreye ek olarak bazen entegre olarak devre ile bağlanır. Her bir motor için bir sürücü/devreye ihtiyaç vardır. Bazen direkt olarak kontrölcüde sürebilir.


Devre Kesici

Bir end stop çok küçük ve basit bir anahtar düğmesidir ve reprap'e izin verilen sınıra geldigini gösterir. Her eksen için başlangıç ve bitiş olmak üzere 2, toplam 6 tane vadır. Bağlantı şunlardan birine yapılır:

  1. Kontröcüye.
  2. Adım sürücü devresine.

Isıtmali yatak (print bed)

Bir ısıtmalı yatak reprap püskürtme (extruders) modülünün plastiği dökeceği, yani inşanın gerçekleşeceği yerdir.

Isıtmalı yatak reprap için birer opsiyondur. Uzun vadeli kullanımda bir ihtiyaç haline dönüşebilir, çünkü yazdırılan parçalar ısıtmalı yatak olmadan çok çabuk soğurlar. Bunun sonucu olarak köşelerde büzüşme meydana gelir (plastik sogudukça çeker) veya parca yatağından tutunamayıp erken ayrılabilir, çıktı bozulabilir.

Isıtmalı yatak çalışması temel olarak tost makinesi ile aynıdır. İçinde dev ısıtıcılar olan ısı ölçerli bir sensörden oluşur. Ayrıca bkz:

Daha fazlası

Reprap elektronik hakkında daha fazla bilgi için List of electronics.

Mekanik Gövde

Mekanik gövde genellikle iki parçadan oluşur:

  1. x/y/z eksenleri boyunca hareket.
  2. Yazdırma yatağı.

X/Y/Z Eksen Hareketleri

Reprap size doğru bakarken X ekseni sol/sağ, Y ekseni ileri/geri ve Z ekseni yukarı/aşağı doğru dikey hareket ederler. Doğrusal hareketin genel 2 metodu:

  1. Kayış ve dişliyle hareket.
  2. Dişli pim veya adımlı vidayla hareket.

Kayış ve dişli hız ve hafiflik bakımından üstündür buna rağmen dişli pim ve adımlı vida yavaş hareket eder fakat daha güçlüdür. Çogu reprap X/Y ekseni için kayış ve Z ekseni için dişli pim kombinasyonu kullanır.

Kayış ve Dişli

Söz konusu hassaslık ise reprap üzerindeki en önemli kısım kayış/dişli kombinasyonudur. Şu an en ideal kayış adımlı motorunuzun genişliği için GT2'dir. (normalde 5mm)

(Mart 2012) Şu an itabiriyle bir çok kayış/dişli kombinasynou bulunmaktadır. En çok kullanılanlar:

T5
asenkron metrik kayış. Trapez dişli yapısından dolayı boşluğu azdır, eskime ve gürültü oranı düşüktür. Reprap ile dişlinizi kendinizde yazdırabilirsiniz.
T2.5
Aynı T5 gibi asenkron ve metrik kayış/dişli kombinasyonudur, çapı aynıdır ama daha iyi kavrar. Reprap ile 2.5mm adımlı dişlileride yazdırabilirsiniz.
MXL
"mini extra-light"T5 ve T2.5 gibi asenkron kayıştır.
GT2
PowerGrip® GT®2 endüstriyel senkron kayıştır. MXL ve T5 kayışlarının aksine çok düşük boşluk vardır.

Daha fazlası için: Choosing Belts and Pulleys

Dişli pim

Neredeyse tüm reprapler Z ekseni icin dişli pim kullanır. Z eksenin çok hızlı olmasına gerek yoktur. Dişli pim iş hassasiyete gelince çok iyidir bunun yanında çok güçlüdür. (Aslen reprap çok güce ihtiyaç duymaz daha çok CNC uygulamarının ihtiyacıdır bu CNC)

Boşluk üzerine

Boşluk (backlash) tüm kayış/dişli çark/dişli pim sistemler arasında bulunan ve yön değiştirdiğinizde ortaya çıkan atlama/duraksama olarak yansır. Hassasiyeti bozar.

Yukarıda bahsettiğimiz T5 ve MXL aslında triger kayışları olarak dizayn edilmişlerdir. Triger kayişları normalde tek yönde hareket ederler ve boşluk probleminden söz etmek mümkün olmaz. Bu yüzden GT2 iki yönlü dizayn edilmiştir çok daha hassastır.

Normalde bu boşluğu absorve etmek için dişli çarkı sürekli iten bir yay kullanılır.

Yazdırma yatağı

Yazdırma yatağı üzerine yazılan kısımdır. Çoğu reprap modelinde yazdırma yatağı hareketli Y ekseni olarak kullanılır. (Yazdırma yatağı sabit veya Z ekseni hareketli modellerde vardır)

Yatak iki parçadır: Üst tepsi ve alt tepsi.

Üst Tepsi

Üst tepsi yaylar ile alt tepsiye montedir. Yaylar vida ile yüzeyin düz olmasını ayarlamak için kullanılır. (ayrıca bu hassas ayar yapısal küçük hatalarıda örtmede işe yarayabilir)

Üst tepsi normal veya ısıtmalı olabilir. Genelde PCB kartı veya metalden yapılırlar. Isıtmali üst tepsilerde genellikle cam kullanılır ve klip ile tutturulur.

Üst tepsiye yazdirmadan önce genelde teyp (bant) uygulaması yapılır. Böylece püskürtülen plastik yüzeyi daha çabuk tutar ve bittiğinde sökmesi daha basit olur. Genellikle bu iş için mavi boyacı teybi veya kapton teyp kullanılır.

Alt Tepsi

Üst tepsiyi tutan kısımdır. Reprap jargonunda frog diye de geçer. Hareketli mekanizmaya bağlı olan yataktır. Genellikle Y ve Z ekseni olarak kullanılır.

Püskürtme (Extruder)

Püskürtme filament'in eriritilip yatağa sıkılmasından sorumludur.

Püskürtme parcalari:

  1. Soguk uc "Cold End"
  2. Sicak uc "Hot End"

Normalde sıcak uç bir termal ayırıcı izalasyonla soğuk uca bağlıdır. Bu rijit ve yeterli hasaslıkta filementin bir yandan diğer yana geçmesini sağlar. Kullanılan malzemeler gennelikle PEEK plastik ile hatlı PFTE veya paslanmaz çelik veyahutta bunların kombinasyonu, bir de Bowden Extruders vardır ki sıcak uç ile soğuk uç arasında bir boru vardır, bu yüzden daha hafif ve daha hızlıdır.

Soguk Uc

Burada kafalar karışmaktadır. Insanlar soğuk uç deyinde püskürtmeyi anlıyorlar oysa bu püskürtmenin yari mekanizmasidir. Soğuk uç eritilecek materyali sicak uca ileten kısımdır.

Popüler soğuk uçlar:

Sıcak Uç

Sıcak uç materyal (genelde PLA veya ABS) püskürtme ısının eritme kısmının yapıldığı yerdir. Genel olarak sıcak uç metal bir parçadır ve

  1. Çılgın gibi ısınan bir resistör (genelde 180C veya benzeri)
  2. Aynı plakanın içinde ısıyı ölçen bir termistör.

meydana gelir. Elektroniği temelde ısıyı termistör ile ölçer ve plastiğin eriyip akacağı kadar ısıtır.


Popular Sıcak uçlar:

Filam

Insanlar genelde iki tür filament kullanıyorlar: ABS ve PLA. ABS eriyince kokar ve büzüşür ama nispeten LEGO gibi güçlü parçaları meydana getirir, PLA ise waffle gibi kokar ve biyolojik olarak ayrışabilir.

PID Üzerine

Bazen insanların püskürtme üzerine konuştuklarında PID duyarsınız. PID (proportional-integral-derivative: oransal-integral-türev) mühendislikte uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Örneğin otobanda araba kullanıyorsunuz yani sizde PID yapıyorsunuz. Direksiyonu hafif çevirirseniz bir süre normal gidersiniz ama daha sonrasında şeritlerin üzerine çıkarsınız. Salınarak gittiğiniz için insanların sizin sarhoş olduğunuzu düşünür ama siz gitmek istediğiniz yere varırsınız.
RepRap Şeması.